Lakás nem lakás

Mindennapi életem egyik legfontosabb problémája a lakáskeresés. Jelenleg újra ott tartunk, hogy lakást keresünk és egyre csak ütközőkbe csapódunk. Nem tudom, ki ment már végig ezen, de én kicsit értetlenül állok a dolgok előtt.

A mai világban albérletet keresni, talán nehezebb, mint egy jó munkát. Nehezítő körülmény lehet, ha esetleg van egy kis kedvence az embernek, vagy esetleg egy gyermeke. A főbérlők minden szempontból alaposan körbe vizslatják az alanyt. Némileg persze jogos is ez a túlzott vizsgálódás, mivel én sem szívesen adnám oda a házam kulcsát bárkinek, akiről az égvilágon semmit nem tudok. Sok olyan történetet halottam már, hogy nem tudták sehogy eltávolítani a lakót, vagy csak nagy nehézségek árán. Valamint, hogy az albérlő, olyan károkat csinált a lakásban, ami emberi ésszel felfoghatatlan.

Ez az ok, amiért nekem is, aki becsületesen fizet és rendben tartja az ingatlant, különböző ókori próbatételeket kell kiállnom, hogy találjak egy lakást. Jöhet a kérdés, miért is nem veszek egy saját házat? A válasz nagyon egyszerű is lehetne. De én sem vagyok egyszerű. Nem vagyok híve a ház vásárlásnak, mert kicsit röghöz kötésnek vélem. Oké, hogy ha elég hosszú ideje fizetem egy idő után az enyém lesz. De mi van akkor, ha a hosszú idő egy pillanatában, én el akarok menni egy másik városba? Akkor ott kell hagynom a házamat. Plusz mire kifizetem addigra csináltatni is kell és közben is ugye mindenféle javítások vannak. Viszont egy albérletben minden ilyesmit a főbérlőnek kell intézni, vagy meg lehet állapodni, hogyan legyen elrendezve. Mert természetesen el kell intézni. Valamint nincs helyhez kötve. Lehet mozdulni, váltani, ami persze nem mindenkinek fontos. De nekem, aki világ életében több helyre is tartozott nem egy utolsó szempont.

Lényeg a lényeg, van egy bizonyos albérleti szerződés, amely mind a két félnek egy biztonsági kapaszkodót nyújt. Ügyvéd által lehet hitelesíttetni és így mindenki biztos lehet a megkérdőjelezhetetlenségében. Teljesen szabályos és törvényes. Ajánlom mindenkinek, aki keres vagy kiad, mert egy biztosíték. A szabályokat rögzíteni kell, mert úgy tudjuk csak érvényesíteni később a jogainkat.