Fiatalnak és okosnak lenni

Amikor gyermek voltam az anyukám viccelődött velem, mert nem akartam igazán tanulni. Mindig azt mondta, drága gyerekem, ha már szép nem vagy, hülye ne legyél. Lettem hát némileg értelmes, fejlett egyén. Tény, hogy rafinált vagyok, és értek dolgokhoz. Valamint van egy bizonyos véleményem minden dologról, és ha kérdezik el is mondom.

Általános gondolat, minden korban, hogy mennyire is jó fiatalnak lenni. Mert az ember előtt annyi minden áll. Még meghozhatja a saját döntéseit. Lehetőségek egész tárháza nyílik meg előtte, minden egyes nap, már amikor kilép az ajtón. Főleg, akkor kifejezetten jó ez a fiatal életkor, ha az ember, mint mondjuk én, még mondjuk úgy értelmes is.

Már is felállítottuk a képletet, hogy fiatalnak és okosnak lenni a mai világban, a lehető legjobb dolog, ami történhet valakivel.

Ez pedig a valaha látott legnagyobb tévhit!

Nincs olyan ember, aki ne szeretne újra kezdeni valamit az életében. Innen eredhet hát, hogy fiatalnak lenni mégis milyen nagyszerű dolog. Valamint ha magához való esze van egy embernek az sem volt még hátrány. Csakhogy, a fiatalság már nem olyan nagyon kedvező dolog, mint régen volt. Csupán egy dolog jut az eszembe, ha az életkoromra gondolok. Rengeteg időt töltöttem az iskolapadban, mégis, ha valahová a szakmáimnak megfelelően szeretnék elhelyezkedni, minden honnan elutasítanak, mert pályakezdő, gyakorlat nélküli személyeket nem keresnek. Bár tudnám, hogy szerezzek hirtelen húsz év szakmai múltat, vagy megfelelő ismeretséget. Azután jönnek a lakhatási kérdések. A fiatalok nehezen kapnak hitelt, mert nincs meg a megfelelő idejük a munkahelyen. Vagy nem kapnak elegendő fizetést, mint kezdők, így a bankok nem állnak szóba velük.

Az ész nagyon veszélyes is tud lenni. Ugyanis egy olyan helyen ahol kell, hogy tudásod legyen és okosabb vagy, mint a felettesed, bajban vagy. Nem szeretik, ha a beosztottnak több esze van, mint a vezetőségnek, mert akkor rájöhet a stiklikre. Több lehetőség van, ha okosan használni is tudja valaki az eszét és feljebb tud kerülni általa, vagy titkolja, és talán nem veszik észre, hogy többet tud a kelleténél. Vagy könnyű és gyors úton szabadulnak meg a számukra kellemetlen illetőtől. Vannak még azok a helyek is ahol egyáltalán nem díjazzák, ha bármennyi eszed is van és használod, gondolkodni mersz. Itt, vagy kihasználod, hogy nem neked kell kitalálni, mi legyen, és gyakorlatilag pihenteted az agyadat, hogy a későbbiekben hasznát vehesd. Vagy egész nap azon kattogsz mégis mi értelme volt annak a mai napon, hogy te átlépted a küszöböt, amikor sokkal értelmesebb dolgokat is csinálhatnál. Ilyenkor vagy otthagyod a helyet és keresel mást, vagy megtalálod benne a magad kis helyét, amit kontrollálhatsz az elképzeléseid szerint anélkül, hogy azt hinnék, szabotálni akarod a rendszert. Sőt, talán még észre is veszik, hogy benned több lakozik.

Tehát így belegondolva nem is jó fiatalnak és okosnak leni ugye?