Más szemmel láss!

Mint sok ember, néha én is gondolok arra, hogy milyen lenne más szemével nézni a világot!  És az sem könnyű mikor mi próbáljuk másnak elmagyarázni a szempontjainkat. Nem véletlen a név szempont, mivel mindenkinek van egy sajátságos elképzelése mindenről. Mégis hogyan tudod elérni, hogy magad is mások is más szemmel nézzenek dolgokat?

 

Forrás: hvg.hu

Véleményből rengeteg fajta létezik. A nézőpont is egy fajtája a vélemény. De lehet néha korrigálni mások véleményét az által, ha megváltoztatjuk a nézőpontokat. Mindjárt másképpen látjuk a dolgokat, ha a saját érdekünk fűződik hozzá. Például nem bocsátkozunk politikai témájú vitákba a munkahelyünkön kivéve, ha a megélhetésünk múlik rajta. Kivételek mindig vannak. Én nagy vitapartner vagyok, szeretem az értelmi vitákat. Ostoba emberrel amúgy sem érdemes vitába keveredni. Szeretek érvelni, és azt mikor a nézőpontok csatáznak. Persze eredendően halott vitákba én sem megyek bele. A jó vita olyan mint egy tárgyalás. Olyankor lehet csak igazán megmutatni a másiknak a saját nézőpontunk szerinti eseményeket. A pohár éppen aktuális állapotát, mely ugye félig vagy üres, vagy teli.

Az a pont ami szerint nézünk, pedig mindig más lesz. Ha megnéznénk, például egy rendőrségi jegyzőkönyvet egy teljesen találomra kiválasztott eseményről ahol van kilencven tanú, mind a kilencven jegyzőkönyv máshogyan szólna. Ott persze nem is célunk az, hogy másokat meggyőzzünk a saját igazunkról. De mi történik akkor, ha a valaki negatív dolgokba keveredik? Hogyan győzzük meg arról, hogy amit tesz az nem megfelelő. Erre valók az érvek, és indokok. Mindenkinek van egy olyan személy vagy olyan téma melynek említésére ellágyul a szíve és jobb belátásra tér. Kivéve persze, ha hites meggyőződése, hogy amit ő csinál az a helyes.

Mindig figyelembe kell vennünk más helyzetét, hogy miért áll ki éppen amellett a vélemény mellett. Nyilván mindennek oka van, annak is ha ő másként gondolja ugyanazt a szituációt. Minden szempont más, és tisztelnünk is kell mások véleményét. A véleményalkotás szabad dolog, épp ezért lehet mindenkinek. Ebből következik, hogy elvétve másnak is lehet igaza rajtunk kívül. Lehet, hogy érdemes lenne megfogadnunk a saját tanácsainkat is, még akkor is mikor más szájából hangzanak el. Sok esetben, amikor két ember nézőpontja találkozik, abból sülnek ki a legjobb dolgok. Ötleteket kaphatunk a másiktól és valami sokkal klasszabbat hozhatunk létre, mint eredetileg gondoltuk!

Lássuk a világot néha más szemével is, vagy csak engedjük, hogy mások lássanak helyettünk, esetleg segítsenek abban, hogy mi magunk másképp tudjunk kicsit látni. Azért, hogy ne csak nézzük, de lássuk is a világot!