Bizalmi elvek

A bizalom, egy nagyon fontos elv a mai világban. Sajnos egyre kevesebb személy érdemli ki más személyek bizalmát. Viszont alapvető létszükségletként épül be a minden napi életünkbe, anélkül, hogy tudomást vennénk róla.

Vegyünk csak egy egyszerű példát, amikor megkérünk egy személyt valamire, akkor bízunk benne, hogy megteszi, amit kértünk. Amikor Ő beváltja a reményeinket, észre sem vesszük, ahogyan nyugtázzuk, a személy megbízhatóságát. Vannak más, gyakorlatban előforduló bizalmi kérdések. Bízunk egy ismert termék minőségében. Bízunk egy üzletben kihelyezett ár pontosságában. Bízunk abban, hogy jó dolgok történnek velünk.

Gyakorlatilag az egész életünket a másokban való megbízás képessége övezi. Ezért vagyunk képesek ismerkedni, új kapcsolatokra szert tenni, egyáltalán létezni. Természetesen van, amikor az ember csalódik és rájön, hogy nem mindenki érdemelte ki az előzetes bizalmat. Olyankor már egészen másféle gondolatok jutnak az eszébe, de azt is hasonló érzés vezérli. Bízik benne, hogy az illető, majd megkapja a jogos büntetését.

Ez az a pont, amikor be kell látnunk, hogy a bizalom, igazából feltétel nélküli hit és reménykedés tökéletes párosítása. Egy olyan elegy, amit a saját agyunk kreál, a létezésünkhöz elengedhetetlen, és mások is ugyanúgy függnek tőle, mint mi. Megfoghatatlan, és körül írhatatlan, mégis mindenki pontosan tisztában van a létezésével és a fontosságával, ezért kell nagyon vigyázni rá és megbecsülni. Bizalomból, és becsületből is csak egy van. Ne tegyünk felelőtlen kijelentéseket, vagy ígéreteket, mert akinek tettük, csalódni fog és a bizalma megrendül bennünk, ami sosem állítható vissza már régi fényébe.